tirsdag den 9. juli 2013

Skårlægning af Engrapgræs

Ovenstående video viser skårlægning af engrapgræs. De seneste 2 år har jeg høsten de pågældende sort direkte, dvs. uden skårlægning. I år er afgrøden desværre gået delvis i leje, dvs. den har lagt sig halvt ned, hvorfor jeg ikke kan høste den uden at få en masse grønne blade med ind i mejetærskeren. Efter skårlægning skal græsset vejre i ca. 5 dage, hvorefter det kan høstes tørt.

Skårlægning er en disciplin med mange facetter, så derfor er det sjovt når det lykkes godt, som det også fremgår af videoen.

onsdag den 20. marts 2013

Vinterhvede - status tidlig forår

Billederne viser vinterhveden som den så ud i midten af marts. Den har været igennem en forholdsvis lang og hård vinter med periodevis snedække og barfrost. Planterne er mørkegrønne/violette og med svedne spidser som resultat af vinteren.

Vinterhvede blev sået fra den 15. til den 25. september, hvor vi kørte med udsæd efter nedenstående tabel. Jeg mener ikke man kan se den store forskel på de to billeder med 2 forskellige såtider og udsædsmængder - blot kunne man måske have ønsket en lidt større udsædsmængde som kompensation for det sene forår, hvor buskningsperioden bliver forholdvis kort.

Jeg overvejer fremadrettet at anvende 10% mere udsæd end vist i tabellen, da jeg tror det vil kunne øget mit udbytte. Hvis jeg anvender for lidt udsæd, vil planterne ikke kunne nå at buske sig tilstrækkeligt, og derved danne tilstrækkelig mange aks. Modsat vil for meget udsæd give for mange aks med små kerner og forholdsvis meget strå og blade.

Vinterhvede blevet gødet med NPKS 8-11-20-2 i midten af marts, sådan at de nødvendige næringsstoffer er til rådighed ved vækststart. Den anvendte gødningstype er et kombinationsvalg på baggrund af jordanalyser, afgrødens behov og gødningens pris.


Vinterhvede (Jensen) sået ca. 15. september med 165 kg/ha
Vinterhvede (Jensen) sået ca. 22. september med 190 kg/ha