onsdag den 20. marts 2013

Vinterhvede - status tidlig forår

Billederne viser vinterhveden som den så ud i midten af marts. Den har været igennem en forholdsvis lang og hård vinter med periodevis snedække og barfrost. Planterne er mørkegrønne/violette og med svedne spidser som resultat af vinteren.

Vinterhvede blev sået fra den 15. til den 25. september, hvor vi kørte med udsæd efter nedenstående tabel. Jeg mener ikke man kan se den store forskel på de to billeder med 2 forskellige såtider og udsædsmængder - blot kunne man måske have ønsket en lidt større udsædsmængde som kompensation for det sene forår, hvor buskningsperioden bliver forholdvis kort.

Jeg overvejer fremadrettet at anvende 10% mere udsæd end vist i tabellen, da jeg tror det vil kunne øget mit udbytte. Hvis jeg anvender for lidt udsæd, vil planterne ikke kunne nå at buske sig tilstrækkeligt, og derved danne tilstrækkelig mange aks. Modsat vil for meget udsæd give for mange aks med små kerner og forholdsvis meget strå og blade.

Vinterhvede blevet gødet med NPKS 8-11-20-2 i midten af marts, sådan at de nødvendige næringsstoffer er til rådighed ved vækststart. Den anvendte gødningstype er et kombinationsvalg på baggrund af jordanalyser, afgrødens behov og gødningens pris.


Vinterhvede (Jensen) sået ca. 15. september med 165 kg/ha
Vinterhvede (Jensen) sået ca. 22. september med 190 kg/ha