fredag den 29. juli 2011

Våd rajgræs og tømmesystem på mejetærsker

Jeg har prøvet det før med en lysegrøn mejetærsker - det våde rajgræs kan under ugunstige forhold blive pakket ekstremt hårdt sammen i enden af tømmerøret. Så ikke nok med at det næsten er umuligt at få ud af tanken - når det så endelig er kommet på vej, så sætter det sig selvfølgelig uhjælpeligt fast i tømmerøret...

Høst og tørring af Rajgræs med 40% vand

Som Lars Olsen skriver ovenfor gik vi i gang med at høste Almindelig Rajgræs, sorten Conrad1, da afgrøden havde et vandindhold på 40% - det vil jeg nok ikke gøre igen - men vi skulle jo lige prøve om det kunne lade sig gøre, og rajgræs bliver meget spildsom efterhånden som vandindholdet falder, og så var det jo høstvejr, og ingen andre afgrøder som var klar.

Når man høster en afgrøde som endnu ikke er moden og med højt vandindhold, er der mange muligheder for at ødelægge kvaliteten på "rejsen" fra mark til lagerfast.

Vi havde bl.a. problemer med ujævnt flow gennem mejetærskeren, uens tærskning og stort spild over rysterne, vanskelig aftankning (se film i indlæg ovenfor) og pladskrævende og energitung nedtørring.

På billedet til højre har vi lagt rajgræsset i ca. 80 cm højde på planlager med luftkanaler i gulvet. Røret oppe i bunken er et simpelt måleapparat til at vurdere luftgennemstrømningen. På grund af den meget våde råvare, fik vi problemer med at luften ikke kunne transportere fugten ud af bunken. Istedet blev fugten optaget i bunden og afsat i toppen af bunken.

"Landmanden" som kunne se et pladsproblem i horisonten valgte at forsøge sig med at vende bunken, for derved at prøve at fremskynde tørringsprocessen - det viste sig selvfølgelig, at fugten stadig blev afsat i toppen af bunken. En anden gang vil jeg nok vælge at blande frøet, og som det endte med, samtidig placere det i et tyndere lag.

tirsdag den 26. juli 2011

Hvidkløveren spirer...

Hvidkløveren er en af de afgrøder som ikke tåler vedvarende regn særlig godt. Som det ses på billedet er frøene begyndt at spire, og de små kimplanter pipler frem, selvom stænglen stadig er grøn og kløveren dermed endnu ikke er høstmoden. Hvidkløveren er en af de mere risikobetonede afgrøder, hvor det af og til ikke lykkes at bjerge afgrøden på grund af dårligt vejr i høstperioden - det må jo umiddelbart betyde, at hvidkløveren skal høstes ved den først givne lejlighed...

lørdag den 23. juli 2011

Rengøring af tørreri

Med vanlig gå-på-mod gik vi i gang med rengøring af tørreriet lige før høst. Selvfølgelig udviklede projektet sig til at være lidt mere omfattende end jeg indledningsvis havde planlagt - når nu vi var i gang valgte vi at gøre hovedrent. Det indebærer delvis adskillelse af planlageret, og fjernelse af alle støv- og kornrester med støvsuger, samt efterfølgende sprøjtning med et godkendt insektmiddel. Den årlige rengøring og vedligeholdelse af lagerfaciliteterne er super vigtig i forhold til at kunne opbevare afgrøderne på en sikker måde i op til et år.