fredag den 29. juli 2011

Høst og tørring af Rajgræs med 40% vand

Som Lars Olsen skriver ovenfor gik vi i gang med at høste Almindelig Rajgræs, sorten Conrad1, da afgrøden havde et vandindhold på 40% - det vil jeg nok ikke gøre igen - men vi skulle jo lige prøve om det kunne lade sig gøre, og rajgræs bliver meget spildsom efterhånden som vandindholdet falder, og så var det jo høstvejr, og ingen andre afgrøder som var klar.

Når man høster en afgrøde som endnu ikke er moden og med højt vandindhold, er der mange muligheder for at ødelægge kvaliteten på "rejsen" fra mark til lagerfast.

Vi havde bl.a. problemer med ujævnt flow gennem mejetærskeren, uens tærskning og stort spild over rysterne, vanskelig aftankning (se film i indlæg ovenfor) og pladskrævende og energitung nedtørring.

På billedet til højre har vi lagt rajgræsset i ca. 80 cm højde på planlager med luftkanaler i gulvet. Røret oppe i bunken er et simpelt måleapparat til at vurdere luftgennemstrømningen. På grund af den meget våde råvare, fik vi problemer med at luften ikke kunne transportere fugten ud af bunken. Istedet blev fugten optaget i bunden og afsat i toppen af bunken.

"Landmanden" som kunne se et pladsproblem i horisonten valgte at forsøge sig med at vende bunken, for derved at prøve at fremskynde tørringsprocessen - det viste sig selvfølgelig, at fugten stadig blev afsat i toppen af bunken. En anden gang vil jeg nok vælge at blande frøet, og som det endte med, samtidig placere det i et tyndere lag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar