mandag den 28. marts 2011

Såbed og gødning

I denne uge har vi været i gang med at pløje det sidste og forberede såbedet til vårbyg.

Det er tydeligt at se forskel på de forskellige pløjetidspunkter. Det som blev pløjet i efterår/vinter smuldre fint og såbedt er ensartet. Det forårspløjede smuldre ikke til samme fine struktur, specielt er det meget knoldet hvor jorden er leret eller har været våd ved pløjningen. Yderligere har jorden ikke fordelt sig på samme måde ned mellem pløjefurerne, hvorved såbedt bliver uensartet. Det sidste vi har pløjet, som var tørt, blev faktisk bedre end det vi pløjede for en måned siden.

Vårbyg skal sås tidlig, men såbedet må ikke være for koldt og vådt. Der blev sået rundt omkring på Stevns, hvor forholdene var gode, men vi nåede desværre ikke at komme i gang inden det blev regnvejr.

Vi har brugt tiden på at såbedsharve og sprede gødning, så vi nu er klar til at så. Det er stadig tidligt i sæsonen, men det er vigtigt at næste chance udnyttes optimalt. Jeg håber regnen vil hjælpe med til at gøre såbedet mere ensartet, og det gode vejr i weekenden vil give en bedre jordtemperatur, hvilket forhåbentlig vil give en hurtig og ensartet fremspiring.

Når vi nu alligevel var i gang med at sprede gødning forud for vårbyg, valgte vi samtidig at gøde græsset færdig. Vi kørte første gang i starten af marts, men da der stadig var frost i jorden, kørte vi med en mindre mængde end vi plejer. Nu er græsset i god vækst, hvorfor vi har færdiggødsket.

Vinterhvede og rapsen fik også gødning i starten af marts, og skal snart have igen, men jeg venter til vi er færdig med at så vårbyg. Til den tid vil jeg også have omsået eventuelle udvintrede arealer, som så vil kunne få gavn af gødningen med det samme.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar