onsdag den 6. april 2011

2. markbesøg: Raps

Vinterraps

I går tirsdag kørte vi en tur rundt og kiggede i raps- og vinterhvedemarkerne. Vores første stop var rapsmarken som vi også kiggede på for 1½ uge siden og nu kan vi tydelig se at der er liv i det meste af marken. Vi kunne dog også konstatere,
at der er områder hvor der ikke kommer meget raps, desværre.Inde i marken var afgrøden pæn ren for ukrudt og der er ikke behov for yderligere ukrudtbekæmpelse her. Derimod skal forpløjningen have en gang Galera ligeså snart vejret tillader det, kamillerne er allerede blevet store. Min anbefaling er at
køre med 0,3 l/ha + 0,3 PG26N pga. kamillernes størrelse.
Vi kørte videre til 3 andre raps marker der ligger ude ved kysten. De var længere fremme og havde en bedre størrelse inden vinteren satte ind og det kan også ses her i foråret. Disse marker er ligeledes pæne rene indeni, men skal have en randbehandling mod kamiller. Ellers vil vi se tiden an og løbende vurdere hvor stor en indsats, der skal lægges yderligere i disse marker. Pt. ser udbytte potentialet ikke for lovende ud, men kan der hentes små 3 tons/ha i snit er det ok.

Vinterhvede

Vinterhvedemarkerne var vi også rundt i. Generelt har der været god overvintring af vintersædsmarkerne på Stevns og dette er også tilfældet med Lars´.

Alle markerne er sået sidst i september og starten af oktober. De marker som nåede at blive sprøjtet i efteråret fik 2l Boxer, 0,04l DFF og 0,2l Briotril.

Generelt fandt vi ikke voldsomt meget ukrudt hverken i de sprøjtede og usprøjtede marker og det meste var nyfremspiret her i foråret. I et par marker fandt vi enkelte forholdsvis store vedbendærenpris, burresnerre og fuglegræs og de var ikke sprøjtet i efteråret.

På billedet her ved siden af ses nyfremspiret pileurt og hvad jeg tror er en ærenpris, måske andre bedre kan se hvad det er ?

Generelt er det min vurdering, at det endnu er for tidligt at sprøjte hvedemarkerne. Dels er der endnu ikke spiret meget ukrudt frem og dels er temperaturen stadig lidt lav til de midler vi vil bruge. Umiddelbart vil jeg tro at løsningen bliver Starane XL i de fleste marker. Efter næste markbesøg vil jeg udfra de ukrudtarter vi finder se hvad Planteværn online vil foreslå.

I en enkelt mark, som ikke var efterårsbehandlet, fandt vi rajgræs og set i bakspejlet burde den have været prioriteret op så den blev behandlet i efteråret. Vi burde have forudset det, da der for 2 år siden var rajgræs i marken som havde spildt meget inden høst. Hvis vi får lidt højere temperatur hen mod weekenden vil vi forsøge med 0,03 l Hussar til at få det ryddet væk .

Min erfaring siger at bliver rajgræsset for voldsomt er det svært at sprøjte væk senere. Med en tidlig sprøjtning nu, så slipper vi nok ikke for at følge op senere mod nyfremspiret ukrudt.

Opsumeringen på markbesøget er, at der skal sprøjtes i rapsen mod kamiller i forpløjningen. En enkelt hvedemark skal have hussar mod rajgræs. Og ellers er der fuld gang i gødningssprederen. I alle marker hvor der skal være vårbyg er der lavet falsk såbed og tildelt gødning så de er klar til at blive sået. Raps og hvede skal også have 2. gang gødning nu, så der er nok at tage fat på når vejret tillader det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar