onsdag den 20. april 2011

3. markbesøg Vårbyg


Den 19. april var vi på årets tredje tur rundt i markerne. Det var mest for at se hvordan såbedet til vårbyggen var blevet. En del af markerne var forårspløjede og Lars var hurtig til at få det jævnet af da det var tørret op, så de værste knolde blev slået i stykker. Behandlingen har også virket som et falsk såbed, da markerne lå urørte i et par uger inden der blev kørt direkte på med såsættet. Lars har i et tidligere indlæg skrevet at markerne er blevet tromlet umiddelbart efter såning, hvilket har været en rigtig god ide for at slå de største jordknolde i stykker, bevare jordfugten og sikre en god ensartet fremspiring af afgrøden. En god ensartet fremspiret afgrøde sikre en god konkurrence forhold overfor ukrudt.



På billedet herover ses nyfremspiret vårbyg i en forårspløjet mark efter rødsvingel. Der ligger lidt gamle græstotter på marken men rødsvinglen er død og alt i alt er det blevet et godt resultat.


Vinterhvede


Vi var også forbi 4 vinterhvedemarker for at se om det var tid til ukrudssprøjtning. Vi kunne konstatere at der stadig ikke er kommet meget ukrudt frem og det meste af det der er, står med meget små kimblade. Vi har besluttet at udsætte sprøjtningen til engang efter påske. Det jeg er mest bange for hvis vi sprøjter nu er at vi skal ud en gang til. Hvis vi sprøjter lidt senere er det med en forventning om at hveden til den tid vil kunne lukke af for yderligere fremspiring af ukrudt. En enkelt mark skal sprøjtes nu og det er den vi tidligere har omtalt med rajgræs i. Vi kunne se at der nu er spiret endnu mere græs frem fra tørkesprejker i jorden.


Vinterrapsen lægger fra land


Pga. problemer med den ene traktor har Lars ikke fået sprøjtet noget siden sidste markbesøg og nu explodere rapsens vækst og Galera er udsolgt. I påsken har vi aftalt at der køres med 0,7 l Matrigon i forpløjningen hvis det fine vejr og høje temperatur holder. Vi fandt desuden glimmerbøsser i marken ikke i de mindste planter, men i de lidt større kunne der godt side 2-3 biller. Lars vil holde øje med udviklingen og hvis han finder mere end 2-3 pr. plante skal der sprøjtes med 0,2 l Biscaya. Jeg forventer at vi i de næste uges tid vil se stadig flere glimmerbøsser pga. af det gode vejr.




Som Lars har skrevet i et tidligere indlæg så er frømarkerne gået igennem med DLF konsulenten og det er ved at være tid at køre Primus med tokimbladet ukrudt i de marker. Galmyg i engrapsgræsset er der endnu ikke fanget nogen af i de fælder der at er sat op. Med den vejrprognose der er for den kommende tid forventes at flyvningen vil starte i starte i starten af maj og toppe 10 dage senere. Efter påske er det så tid til at give den sidste gødningstildeling til alle hvedemarkerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar