onsdag den 27. april 2011

Etablering og tromling

Vi tromler vårafgrøderne af flere grunde. Det oplagte formål er nedtrykning af sten, således at de ikke giver skader på høstmaskinerne, men der er andre, og langt mere interessante formål.

En god etablering af afgrøden er vigtig, og i den forbindelse skal frøet have tilpas med vand, varme og luft. Det søger man at blandt andet at opnå ved at lægge frøet på en hård bund, hvor jorden under frøet er fugtig, og dække det til med at tilpas løst og luftigt lag jord.

Den hårde bund hænger sammen med jordens evne til at suge vand op nedefra (som en svamp), men kræver at jorden ikke er for porøs. Her kan tromlen være med til at genetablere denne evne efter en dyb pløjning eller harvning.

Hvis jordstrukturen over frøet er knoldet, kan tromlen være med til findele jorden lidt bedre, og trykke den sammen om frøet, som derved får bedre kontakt til jorden. Samtidig vil den ændrede struktur normalt være bedre til at holde frøet fugtigt.

I højre side af billedet blev såarbejdet afbrudt af regnvejr, som tildels har den samme effekt som tromling, hvor regnen trykker jorden sammen om frøet og lukker overfladen af, så fordampningen bliver mindre. Til venstre har vi brudt denne overflade med tromlen - vi valgte at undlade at tromle efter regnen.

Det er med tromlen, som med mange af de andre ting vi foretager os i marken, at det både kan være for lidt eller for meget...


1 kommentar:

  1. Søren Holmgren19. maj 2011 kl. 15.59

    Tromling får ikke alene afgrøden men også ukrudtet til at fremspire ensartet. Det er faktisk en fordel da bekæmpelsen så kan udføres på det optimale tidspunkt med lavest mulgie dosis. En lang fremspiring i et uens såbed vil typisk kræve flere behandlinger eller højere dosis hvis man venter på at få det sidste med

    SvarSlet